• Home
  • Blog
  • Top 7 nejoblíbenějších knih roku 2024

Top 7 nejoblíbenějších knih roku 2024

Červenec se v našem nakladatelství nese ve znamení spřádání velkých plánů na další půlrok. Ovšem ještě než vám představíme chystané novinky na podzim / zimu, podívejte se, jaké knihy jste si letos oblíbili nejvíce!

 

Připravila: Tereza Králová

 

V jámě lvové

Závěrečný díl akční sci-fi ságy V jámě lvové i na popáté přináší napínavý příběh, sympatické postavy, nečekané zvraty a strhující vesmírné bitvy. S touto poslední knihou navíc završuje Jakub Mařík ohromující epickou space operu

Domovský svět Korzárů je konečně lokalizován. Monumentální flotila mezihvězdných lodí míří do soustavy Nassau a to v doprovodu spřátelených Sépianů, kteří mají s likvidací Korzárů vlastní bohaté zkušenosti. Zdá se, že dosažení konečného vítězství je takřka na dosah
Pomyslná laťka kvality byla nastavena proklatě vysoko a bude trvat dlouho, než sérii UTSS Salamis někdo sesadí z pomyslného trůnu akční sci-fi.

 

Databáze knih: 90 %

Volání odnikud

Případy bezděčného detektiva Oty Finka patří bezesporu ke zlatému fondu české detektivky. Jaroslav Velinský je psal takřka třicet let a za tu dobu si získaly status klasiky. Po titulech Strašidlo minulosti a Velice dlouhé schody jste si oblíbili i další Finkův případ Volání odnikud

Léto je v plném proudu a Ota Fink vyráží se svou partou trampských kamarádů do rozlehlých lesů u Holetína, do míst, kde dříve býval vojenský prostor. Krajina, o kterou se nikdo nestaral dvě desítky let, přímo vybízí k vandrování po všech opuštěných koutech. Dokud se ovšem uprostřed temných hvozdů nerozezní zapomenutý armádní telefon…

 

Databáze knih: 91 %

Jak se vaří netopýři

Spisovatelka Marie Rejfová vdechla život potměšilé hrdince, která si mezi fanoušky rychle získala přezdívku „česká slečna Marplová“. Josefína Divíšková možná nepatří mezi detektivy s nejbrilantnější myslí, ale díky své prostořekosti a schopnosti nenechat se odbýt dokáže rozlousknout i tu nejzapeklitější záhadu. A ještě si to náramně užije!

V posledním románu Jak se vaří netopýři si Josefína a komisař Tvrdík užívají zasloužené dovolené v Karlových Varech. Lázeňská idylka však náhle skončí s příjezdem Tvrdíkovy patnáctileté dcery Ludmily a nezničitelné tety Václavy. V luxusním hotelu se navíc objeví mrtvá zvířata, přiřítí se nekompromisní krajský hygienik Julius Šlem a nastalý chaos graduje smrtí provozní Ivety Lehké.
 

Databáze knih: 89 %

Láska, smrt a všechno zlý

Říká se, že horory jsou jenom jako. Jenže ono je všechno jenom jako, dokud se to doopravdy nestane…

Martin Paytok namíchal lahodný mix hororu, detektivky a psychologického dramatu, okořeněný špetkou ironie i černočerného humoru. Zavítejte spolu s ním na starý zámek a vyřešte děsivou záhadu zamčeného pokoje. Knihu navíc doprovází fantastické ilustrace výtvarníka Lubomíra Kupčíka, které znamenitě dotvářejí atmosféru krvavého románu.

Rodina Havranových nikdy nepatřila k významné honoraci, ale díky starožitnické tradici dokázala v průběhu let nastřádat slušné jmění – které představuje zámek Rabenštejn. Takže když zemře patriarcha Izajáš Havran, je logické, že se kvůli dědickému řízení sejdou na starém rodinném sídle všichni pozůstalí. Obzvláště, když to závěť důrazně vyžaduje.

Naneštěstí už večer dojde k první nevysvětlitelné vraždě. A další následují. Je však pachatelem někdo z rodiny, nebo jde o něco daleko hrůznějšího?

 

Databáze knih: 81 %

Severní den

Severní den je ambiciózní román Ondřeje Blaha, který ohromí nespoutanou imaginací kombinující prvky science fiction i fantasy.

Důmyslně propracovaný svět ostrova Nordtag plný tajuplných strojů a neznámých entit vás přitom přiměje společně s hrdiny odkrývat fazety dávno zapomenutého tajemství a zároveň čelit pomalu se šířící zkáze.

Odvrátit blížící se katastrofu nemůže být činem pouze jediného hrdiny. Ještě nikdy však nespočívalo tolik zodpovědnosti na tak morálně pochybných lidech…

 

Databáze knih: 85 %

Kosti, pasti, slepice

Jeffery Russell vás prostřednictvím feel good fantasy Kosti, pasti, slepice zavede do světa Kobkanýrů – týmu neortodoxních trpaslíků, pro které není žádná fuška moc velká ani moc malá a žádné doupě příliš dračí!

Městský strážník Durham přijme místo pozorovatele u týmu profesionálních rabovačů hrobek, tzv. Kobkanýrů. Třebaže očekává neočekávané, realita jeho fantazii hravě předčí. O to víc, když první večer zjistí, že za jeho kariérní postup může pitomá přesmyčka. A teď ho čeká dobrodružství, v němž může přijít o život, pověst a možná i počestnost.

„Feel good“ fantasy Kosti, pasti, slepice amerického spisovatele Jefferyho Russella je jedinečnou poctou Dračímu doupěti a románům Terryho Pratchetta. 

 

Databáze knih: 84 %

Poslední sbohem

Britský spisovatel Tim Weaver dokáže vystavět detektivní případ jako nikdo jiný. Pokaždé přichází s originální zápletkou, která jitří vaši fantazii a nutí vás společně s hrdinou rozplést klubko nepochopitelných zločinů. Strhující napětí je přitom dominantou každé kapitoly, což dokládá i nejnovější bestseller mezi krimi thrillery: Poslední sbohem.

Fiona Murphyová zmizela na Boží hod v roce 1985. Rodina o ní dalších čtyřicet let neměla žádné informace. Její dcera Rebeka však náhle obdrží několik vzkazů, které vypadají, že jsou od její zmizelé matky. Obrátí se proto na Davida Rakera, aby jí zodpověděl palčivé otázky, které ji pronásledují od dětství.

Jakmile však Raker začne pátrat po dávné historii, nevědomky probudí opravdovou bestii. Monstrum, které se neštítí ničeho a zabíjení je pro něj stejně přirozené, jako pro jiné dýchat kyslík. Náhle už nejde jen o čtyřicet let starý případ, ale o sérii zločinů páchaných napříč dekádami.

 

Databáze knih: 95 %



Zpět na seznam článků