• Home
  • Blog
  • Knižní fesťák za doby bouří a hokejových triumfů

Knižní fesťák za doby bouří a hokejových triumfů

Svět knihy se před několika lety přestěhoval z rekonstruovaného Průmyslového paláce na holešovickém Výstavišti k pavilonům v blízkosti Křižíkovy fontány a změnil se tím v akci podobnou letním hudebním fesťákům. V tom nejlepším slova smyslu.

 

text: Jiří Popiolek

 

Po cestičkách mezi jednotlivými scénami korzují kolem stánků s občerstvením davy lidí a vybírají si, do kterého pavilonu, případně na jakou akci zamíří. Kouzelný prostor Křižíkovy fontány láká k posezení – pod tribunami ve chvílích, kdy prší nebo pálí slunce, na lavičkách přímo u fontány, když je příjemně pod mrakem. A vy potkáváte spoustu známých, které jste rok neviděli, a kolem vás procházejí lidé s taškami plnými nových, voňavých knih. Dokážete si představit přesnější definici ráje?

 

ZLATÝ… TRIUMF

 

Stánek Mystery Pressu byl jako již tradičně umístěn do přívětivých prostor pavilonu E, a to hned kousek od vstupu. Tím, že jsme se ocitli na „hlavní tepně“, jsme měli jistotu, že každý, kdo chce pavilon navštívit, projde kolem nás.

 

Stánek Mystery Pressu na Světě knihy

A když se k tomu připočetlo, že prodejní tým našeho stánku pracoval po celé čtyři dny v tom nejsilnějším složení, tedy v abecedním pořadí Bětka, Dominika, Hanka, Martin, Tereza, Věrka, přičemž ruku k dílu přiložil i sám šéf a jeho manželka, o zábavu i o úspěšné prodeje bylo postaráno. Knihy mizely ze stánku rychlostí tornáda (a to i ve chvíli, kdy naši hokejisté sváděli epickou semifinálovou bitvu se Švédy na mistrovství světa v hokeji) a energetické nápoje (víno, prosecco, pivo, káva) vysychaly rychleji než kaluže v odpoledních vedrech.

 

Nejvzácnějšími hosty pak byli naši skvělí autoři. Ondřej Neff se svým „audiohlasem“ Sašou Rašilovem podepisovali knihy z cyklu Arkádie nadšeným fanouškům, Ondřej sám pak vyprávěl o svém novém románu Zlatý pomeranč zaplněnému stanu právě v době, kdy naši drtili Tři korunky a nad Holešovicemi duněla epická bouře.

 

Ondřej Neff, Saša Rašilov na Světě knihy

MAGIE KNIH

 

Marie Rejfová v Sále Boženy Němcové (tedy vlastně nepřiznané prababičky našeho šéfa) povídala nejen o Josefíně Divíškové a knize Jak se vaří netopýři, ale také o plánovaném historickém cyklu odehrávajícím se v různých časových obdobích v Plzni.

 

Marie Rejfová na Světě knihy

Tři akční králové Mystery PressuShigor Birdman, Jakub Hoza a Jakub Mařík – se svěřovali Vojtovi Rabyniukovi, co plánují napsat v nejbližší době a jak nehezky hodlají dál naložit se svými hrdiny.

 

Shigor Birdman, Jakub Mařík, Jakub Hoza na Světě knihy

A konečně Martin Sládek pod dohledem Martina Paytoka a Tomáše Němce zjistil, jak dosáhnout toho, aby jeho kniha vyšla vázaně a s ilustracemi Lubomíra Kupčíka (musí se stát zaměstnancem Mystery Pressu).

 

 

Martin Paytok, Tomáš Němec, Martin Sládek na Světě knihy

Svět knihy je akce, kterou musíte zažít, abyste pochopili, proč na ni příští rok zase přijedete. Tolik knih pohromadě od tolika nakladatelů nikde jinde neuvidíte. Vším prostupuje magická a neopakovatelná atmosféra sounáležitosti těch, kteří mají rádi knihy. A korunu tomu všemu dává genius loci krásného, historického místa v blízkosti parku Stromovka, jarně provoněného rozkvetlými květinami.

 

Zveme vás s obrovským předstihem už teď a garantujeme vám, že příští rok se tam určitě zase potkáme!



Zpět na seznam článků